Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΗΜΕΡΙΔΑ 8 ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΙΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ



«Πρεσβευτές της Άρσης των Στερεοτύπων και της Αποδοχής της Διαφορετικότητας»:
Ημερίδα στο Δημαρχείο Ιλίου για τη Διαφορετικότητα


Την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ιλίου Ημερίδα για τη Διαφορετικότητα. Η Ημερίδα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Δράσης του ΚΕ.ΣΥ.Π. Ιλίου «Πρεσβευτές της Άρσης των Στερεοτύπων και της Αποδοχής της Διαφορετικότητας» που συνδιοργανώθηκε με το Δήμο Ιλίου, το 1ο, 3ο, 6ο και 9ο Γυμνάσιο Ιλίου, το 4ο και 6ο Γενικό Λύκειο Ιλίου, το 2ο Γενικό Λύκειο Καματερού, το Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιλίου.

Η Δράση υλοποιήθηκε το Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2013 και περιελάμβανε:

Α. Δραστηριότητες σε επίπεδο σχολικής μονάδας για την ευαισθητοποίηση των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν στη Διαφορετικότητα και στην Αποδοχή του «Άλλου».

1. Οι μαθητές/τριες των εμπλεκόμενων στη Δράση σχολείων έγραψαν και μελοποίησαν τραγούδια, συμμετείχαν σε βιωματικά, θεατρικά και εικαστικά δρώμενα, πραγματοποίησαν επισκέψεις σε ειδικά σχολεία και κέντρα μεταναστών, δέχτηκαν επισκέψεις παιδιών από το Ειδικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιλίου, διοργάνωσαν δημοσκοπήσεις και δημόσιες συζητήσεις - αντιπαραθέσεις (debate), επεξεργάστηκαν υλικό που συγκέντρωσαν από το Διαδίκτυο, έφτιαξαν ζωγραφιές, αφίσες και πανώ, σχεδίασαν γκράφιτι στους τοίχους των σχολείων τους, πήραν συνεντεύξεις από ειδικούς, παρακολούθησαν ταινίες και θεατρικές παραστάσεις και στη συνέχεια, δημιούργησαν παρουσιάσεις με το υλικό που συγκέντρωσαν. 
 


2. Διοργανώθηκε μια «Ημέρα Σταδιοδρομίας» σε κάθε σχολική μονάδα για την ενημέρωση των υπόλοιπων μαθητών/τριών ή και των γονέων τους. Ειδικότερα, πραγματοποιήθηκαν οι παρακάτω «Ημέρες Σταδιοδρομίας»:
α): 1ο Γυμνάσιο Ιλίου: «Αρνούμαι τα Στερεότυπα, Αποδέχομαι τη Διαφορετικότητα, Διακηρύσσω την Ισότητα»

β): 3ο Γυμνάσιο Ιλίου: «Ζήτω η Διαφορά!»

γ): 6ο Γυμνάσιο Ιλίου: «Ο Όμορφος Κόσμος των Διαφορών ή γιατί τα Δάχτυλά μας δεν είναι Ίσα»

δ): 9ο Γυμνάσιο Ιλίου: «Καταλαβαίνω ότι Καταλαβαίνεις ότι Καταλαβαίνω ότι Όλοι είμαστε Διαφορετικοί, Όλοι είμαστε Ίσοι»

ε): 4ο Γενικό Λύκειο Ιλίου: «Ο Άλλος μπορεί να είσαι Εσύ» (P. Oustinov)

στ): 6ο Γενικό Λύκειο Ιλίου: «H Διαφορετικότητα είναι Προτέρημα»

ζ): 2ο Γενικό Λύκειο Καματερού: «Η Μεταβολή της Εμφάνισης σε ένα Μεταβαλλόμενο Περιβάλλον»

η): Eιδικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιλίου: «Ζωή στα Όνειρα»




Β. Δραστηριότητες σε επίπεδο ομάδας σχολείων:

Οι δράσεις των οχτώ σχολικών μονάδων παρουσιάστηκαν στην κεντρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013 στο Δημαρχείο Ιλίου. Οι μαθητές/τριες, εκτός από το ηλεκτρονικό υλικό που είχαν δημιουργήσει και πρόβαλαν, τραγούδησαν και παρουσίασαν σύντομα θεατρικά δρώμενα, αποσπώντας τα χειροκροτήματα του κοινού.

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ιλίου κ. Ευάγγελος Αυγουλάς, μεταξύ άλλων, δήλωσε: «Μέσα από τις επισκέψεις μου σε πολλά από τα σχολεία και από τη συνεργασία μου με τους μαθητές για τη συγκεκριμένη ημερίδα, αναπτερώνονται οι ελπίδες μου γιατί διαπιστώνω ότι οι ενεργοί πολίτες του Αύριο, τα παιδιά, αντιλαμβάνονται βιωματικά και ουσιαστικά το σεβασμό στη διαφορετικότητα ως αξία και τρόπο ζωής. Μέσα από το πρόγραμμα κάθε παιδί κατάφερε να δώσει μες στην καρδιά του και μες στην ψυχή του έναν αληθινό ορισμό της διαφορετικότητας, απλό και πρακτικό, ενάντια στα στερεότυπα και έτσι αναδεικνύεται η μοναδικότητα των ανθρώπων και η ομορφιά της ψυχής του καθενός από μας!»



Η Υπεύθυνη του ΚΕ.ΣΥ.Π. Ιλίου κ. Παναγιώτα Οικονομάκου αναφέρθηκε στη σημασία αντίστοιχων δράσεων «που δίνουν την ευκαιρία στους/στις μαθητές/τριες και στους/στις εκπαιδευτικούς να χαρούν τη μάθηση βιωματικά, να συναποφασίσουν, να θέσουν από κοινού στόχους και να τους πετύχουν. Σε σχολεία ανοιχτά στην κοινωνία, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες τους, συνοδοιπόροι και συνερευνητές στη μάθηση, βίωσαν το ξένο και το διαφορετικό όχι ως εμπόδιο, ή ως αιτία απομάκρυνσης, στιγματισμού και αποξένωσης, αλλά ως ευκαιρία συνάντησης, επικοινωνίας, προσωπικής ανάπτυξης και ωρίμανσης».
Στην Ημερίδα παρευρέθηκαν Σχολικοί Σύμβουλοι, Διευθυντές Σχολείων, Σύμβουλοι Σταδιοδρομίας, Εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι της Ένωσης Γονέων του Δήμου Ιλίου και Πρόεδροι Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων σχολείων του Ιλίου και του Καματερού.




* από Vaggelis Avgoulas

O Βαγγέλης Αυγουλάς είναι Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης, Δικηγόρος, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Διά Βίου Μάθησης, Διαφάνειας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Δήμου Ιλίου, Γραμματέας της Επιτροπής Νεολαίας του Πανελληνίου Συνδέσμου τυφλών, Αναπλ. Οργανωτικός Γραμματέας Εθνικής Ομοσπονδίας τυφλών.

Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Οι εκπαιδευτικοί της Επαγγελματικής Σχολής Ιλίου

O Υπουργός Παιδείας και καθηγητής Αρβανιτόπουλος "απέλυσε εν μία νυκτί" 2500 καθηγητές, που έχει ως αποτέλεσμα την άμεση "απόλυση" και 20.000 μαθητών από τους Τομείς και τις ειδικότητες που καταργούνται και οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους


Δελτίο Τύπου 
Eκπαιδευτικών της ΕΠΑΣ Ιλίου

Την Τρίτη 9 Ιουλίου ο Υπουργός Παιδείας Αρβανιτόπουλος (και καθηγητής ο ίδιος) ανακοίνωσε την κατάργηση Τομέων και ειδικοτήτων από τα ΕΠΑΛ/ΕΠΑΣ (Υγείας και Πρόνοιας, Γραφικών Τεχνών, Κομμωτικής - Αισθητικής τέχνης) και "απέλυσε εν μία νυκτί" 2500 καθηγητές.



Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα την άμεση "απόλυση" και 20.000 μαθητών από τους Τομείς και τις ειδικότητες που καταργούνται. και οι οποίοι δεν θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στην Β΄ και Γ΄ τάξη και να πάρουν απολυτήριο και πτυχίο.
Επειδή στην παρούσα οικονομική συγκυρία είναι εξαιρετικά δύσκολο για τους μαθητές της επαγγελματικής εκπαίδευσης, (οι οποίοι προέρχονται κυρίως από χαμηλά κοινωνικοοικονομικά στρώματα) να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, σήμερα Παρασκευή 12/7 όλοι οι εκπαιδευτικοί από την ΕΠΑΣ Ιλίου, παρουσία του προέδρου και εκπροσώπων της Γ΄ΕΛΜΕ, του υπευθύνου Παιδείας αντιδημάρχου του Δήμου Ιλίου, μαθητών και γονιών, εξέφρασαν την επιθυμία να λειτουργήσουν τα υπό κατάργηση τμήματα από τη νέα σχολική χρονιά, εργαζόμενοι ως απολυμένοι εθελοντές, προκειμένου οι μαθητές να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν απολυτήριο και πτυχίο.
Με γνώμονα το κοινωνικό όφελος και μοναδικό στόχο την υποστήριξη των μαθητών της Τεχνικής εκπαίδευσης καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ /ΕΠΑΣ των υπό κατάργηση ειδικοτήτων να κάνουν το ίδιο και να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα από Σεπτέμβρη, δίνοντας έτσι την απάντηση στο ανάλγητο κοινωνικό κράτος και στο Υπουργείο Παιδείας το οποίο έδειξε για άλλη μια φορά την ευαισθησία του για τους μαθητές της επαγγελματικής εκπαίδευσης .

Οι εκπαιδευτικοί της Επαγγελματικής Σχολής Ιλίου.

Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

«Ταξίδι στ' αστέρια!» - Αστρονομική εκδήλωση από το Σύλλογο Αρκάδων Ιλίου!

Τετάρτη, 03 Ιουλίου 2013


Ο Δήμος Ιλίου, η Ελληνική Αστρονομική Ένωση και ο σύλλογος ΑΡΚΑΔΩΝ Ιλίου, οργάνωσαν από κοινού μια αστρονομική εκδήλωση το Σάββατο 15 Ιουνίου 2013 και ώρα 21:00 στο θέατρο του πάρκου “Αντώνης Τρίτσηs”, με θέμα: «Ταξίδι στ αστέρια!»
Την εκδήλωση άνοιξε με ομιλία του ο πρόεδρος του συλλόγου ΑΡΚΑΔΩΝ Ιωάννης Κουτσανδρέας, o οποίος τόνισε τη μαγεία και το μυστήριο που προξενούσε η αχανής έκταση του ουράνιου θόλου από αρχαιοτάτων χρόνων και πώς ο νυκτερινός ουρανός υπήρξε για τον άνθρωπο το απώτερο όριο των αναζητήσεών του.

Περισσότερα, δείτε και διαβάστε ΕΔΩ!